DA LI ZNATE ŠTA JE OVA MRLJA U JAJETU? Izgleda grozno, ali evo šta znači

Jaje je oblik a istovremeno i rani stadij samostalnog razvoja novog živog bića. Nastaje od oplođene (najčešće od strane muškog predstavnika vrste) ženske rasplodne stanice, najčešće nazvane i jajnom stanicom ili gametom.

Bjelanjak ima zaštitnu funkciju, prvenstveno očuvati embrij od mikroorganizama. Biološka uloga različitih proteina bjelanjka je zaštita embrija

Vjerovatno vam se i vama nekada dogodilo da kad razbijete jaje uočite tačno na međi bjelanca i žumaca posve bijelu mrlju.

Urbana legenda se već udomaćila – većina ljudi smatra da se zapravo radi o Uklanjanje helaze je potpuno bespotrebno jer je riječ o jestivom dijelu jaja, a to je i znak da je riječ o svježem jajetu. Helaza, naime, nestaje kako jaje stari pa ako pošto razbijete jaje ne nađete tu bijelu, ljigavu tvorevinu, to može biti znak da jaje već dugo stoji u prodavnici ili vašem frižideru.zametku, o nečemu iz čega bi kad-tad trebalo da nastane pile da mi nismo bili toliko okrutni i prekinuli njegov potencijalni rast i razvoj.

Međutim, nije riječ o pupčanoj vrpci. Radi se o helazi.

Mogu se naći sa obje strane žumanca, a zapravo im je glavna svrha da ga održi na sredini bjelanca. Drugim riječima, ponašaju se poput sidra za žumanac.

loading...

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *